Køb for 350,00 kr. mere og få fri fragt.

Tørre øjne - symptomer og behandling

Tørre øjne er en tilstand i øjnene der opstår når tårefilmen ikke kan fugte hornhinden tilstækkeligt. Hornhinden udtørrer ved nedsat tåreproduktion, når fordampningen af tårerne bliver for høj eller hvis at kvaliteten af tårene er forringet. Alder og påvirkning fra det ydre miljø er de største årsager til tørre øjne.
Derudover, i mere sjældne tilfælde, kan tørre øjne også skyldes en fejlstilling af øjenlågene. Det kan medføre at selve tårevæsken ikke kommer i ordentlig kontakt med øjets overflade som dermed mister evnen til at blive fugtet.

Tårefilmen dækker øjeæblet fortil. Tårefilmens funktioner er at smøre, fugte og rense øjets overflade. Desuden tilfører den næringsstoffer til hornhindens celler og beskytter mod infektioner.

Tårer eller tårefilm er sammensat af 3 komponenter eller lag:

 • Fedtlaget har til formål at smøre øjet og samtidig forhindre fordampningen af tårerne
 • Vandlaget har betydning for øjets immunforsvar og ernæring
 • Slimlaget fastholder og spreder vandlaget på øjets overflade

Symptomer på tørre øjne

Symptomer på tørre øjne er mange og omfatter:
 • Svie og kløen
 • Røde øjne
 • Sløret syn
 • Grusfornemmelse
 • Træthed i øjnene
 • Tørhed
 • Irritation
 • Øjnene løber i vand
 • Pus
 • Smerter
Kan du sige ja til én eller flere at ovenstående symptomer lider du muligvis af tørre øjne - Kontakt evt. din øjenlæge.

Behandling af tørre øjne

Tørre øjne er en almindelig tilstand som behandles/lindres når generne for den enkelte bliver store nok. Oftest kan man selv forsøge at forbygge og lindre. Undgå faktorer der udløser eller forværrer tørre øjne. (Tørt indeklima, aircondition, langvarig brug af computer).

Symptomerne kan lindres med øjendråber, de såkaldte kunstige tårer, som kan købes i håndkøb. Dråberne er lindrende og afhjælper ovenstående symptomer. Hvis man er hårdt ramt af tørre øjne kan man ikke forvente en egentlig helbredelse, men dråber og øjenhygiejne kan afhjælpe problemet og gøre det tåleligt at leve med tørre øjne.

Øjendråber til tørre øjne fås både som øjendråber og øjengel. Gelen kan med fordel bruges til natten.  Gelen er mere tyktflydende og effekten holder længere, men til gengæld sløres synet en smule i en kort perioder efter de dryppes i øjet.
Dråberne benyttes om dagen og det anbefales at dryppe 4-6 gange i starten indtil et passende fugtighedsniveau  er opnået og hyppigheden kan derefter justeres så det passer til den enkelte.

Se vores store udvalg af øjendråber her 

Derudover findes der dråber med eller uden konservering. Vælg dråber uden konservering hvis du skal dryppe over en længere periode for at undgå overfølsomhed.
Formålet med alle slags dråber/gel er at de skal virke som erstatning for dine egne tårer.
Hvor ofte de skal bruges er lidt afhængig af hvor hårdt du er ramt. Det hjælper ikke at bruge dråberne en enkelt gang i ny og næ. Du skal være vedholdende og dryppe dagligt. Dryp et sted mellem 4 til 6 gange dagligt i starten, for derefter at nedtrappe til et leje hvor kombinatioene af dråber og øjets egen tåreproduktion giver et tilfredstillende resultat.
Læs mere om tørre øjne i artiklen: Spørgsmål til øjenlægen om tørre øjne

Anden behandling

Øjendråber kan med fordel kombineres med cilietoilette – læs her hvordan. Kirurgisk behandling bruges i de værste tilfælde, snak med din øjenlæge.