Køb for 450,00 kr. mere og få fri fragt.

Øjenallergi - symptomer og behandling

Øjenallergi (allergisk øjenbetændelse) er en betændelsestilstand i øjet, der forårsages af kontakt med allergener, som for eksempel pollen, skimmel, husstøvmider eller hudskæl fra husdyr. Der findes flere typer øjenallergi. De hyppigste er sæson- og helårs øjenallergi.

Symptomer

Øjenallergi kan give røde, kløende, hævede og rindende øjne som kan være ledsaget af en sviende, brændende fornemmelse. Nogle oplever at have ”sand i øjnene” og at synet i en periode kan være sløret. Symptomerne er ofte ledsaget af gener fra næsen med nys, stoppet næse/løbende næse. Det er oftest begge øjne som er påvirket.

Behandling

De hyppigste former for øjenbetændelse er af den milde variant og kan behandles med god øjenhygiejne og øjendråber. Rens af omkring øjnene med Blephaclean og fjern de allergener der har evt.har sat sig i dine øjenvipper. Skyl øjnene med kunstige tårer/viskøse dråber. På den måde kan du fjerne pollen og dele af de aktive stoffer.

Sæson øjenallergi

Skyldes allergi overfor pollen af forskellige typer:

  • Forår: træpollen
  • Sommer: græsarter
  • Efterår: gråbynke

Har du pollenallergi, kan du forberede din dag ved at tjekke dagens pollental på pollentjek.dk.


Helårs øjenallergi

Skyldes ofte allergi overfor husstøvmider, skimmelsvamp eller skæl fra hund og kat. Men du kan være allergisk overfor mange ting i dine omgivelser og det kan være svært at finde den udløsende faktor.  Parfume, blomster og røg kan også være allergener.

Årsager

Når allergenet rammer øjets overflade, opfatter øjets immunforsvar det som noget fremmed, og kroppen begynder at nedkæmpe det. Den sætter sine forsvarsmekanismer i gang. Dette kaldes en overfølsomhedsreaktion. Der sker en overreaktion i immunsystemet, mod stoffer der typiske ikke er skadelige men som kroppen ikke genkender. Kroppen begynder at producere antistoffer og frigiver kemiske stoffer, blandt andet histaminer som fremkalder en betændelsestilstand. Histaminet bindes til små nervegrene i slimhinden og udløser derved kraftig kløe, samtidig bindes histaminet til små blodkar, som åbnes og gør øjet rødt og hævet.

Yderligere hjælp

Hent gerne tips og tricks på astma- allergi forbundets hjemmeside www.Astma-allergi.dk
Gå ud fra, at det kan tage et stykke tid at finde den rette behandling af din allergi. Nogle mennesker har allergi for livstid.
Er du i tvivl – så spørg din øjenlæge.

Læs også Cilietoilette – vask af øjenlågets kanter.