Børn og øjenbetændelse
Små børn rammes ofte af øjenbetændelse. Men hvordan genkender man symptomerne? Og hvad behandler man? Her har vi samlet nogle af de hyppigste spørgsmål og svar om øjenbetændelse hos børn.
-
Hvor typisk er øjenbetændelse hos børn?
Øjenbetændelse er hyppig og rammer ofte børn i forbindelse med en forkølelse. Betændelse i øjet skyldes oftest en infektion, som er forårsaget af virus eller bakterier. Betændelsen er kroppens forsvarsreaktion. Men en øjenbetændelse kan også være en allergisk reaktion eller skyldes, at barnet enten har beskadiget øjet eller fået et fremmedlegeme i det.
-
Hvordan genkender man symptomerne?
En øjenbetændelse i forbindelse med en forkølelse starter ofte med, at øjnene bliver røde og løber i vand. Efter nogle dage produceres pus, som gør, at øjet klistrer til. Oftest ser øjet hævet ud og føles ømt og irriteret. Normalt løber øjet også i vand. Der ses typisk lidt pusdannelse, ”gule klatter”, i øjenkrogene, øjnene klistrer til og det føles, som om der er grus i – særligt om morgenen. Normalt er begge øjne ramt af øjenbetændelsen samtidigt.
-
Hvordan smitter øjenbetændelse?
Sygdommen smitter lettest i førskole-alderen – mellem 1 og 6 år – eftersom børn i den alder leger tæt sammen. Når børnene gnider sig i øjnene og siden rører ved legetøj eller legekammerater, overføres smitten let. Selv om ældre børn og voksne ikke har samme nære kontakt, kan de også smitte hinanden.
-
Hvordan kan man selv behandle?
Huden omkring øjnene er meget følsom og derfor er det vigtigt at undgå produkter med sæbe, parfume og konserveringsmidler. Ved at rense barnets øjenlåg og øjenvipper med et skånsomt håndkøbsprodukt, som er særligt tilpasset det sarte øjenområde, kan generne fjernes i løbet af nogle få dage.
Tips! Sterile renseservietter, som er udviklet specielt til sarte øjenomgivelser i forbindelse med eks. øjenbetændelser, kan anvendes til behandling af børn fra 3 måneders alderen. Husk at tørre i retningen fra øjets inderste øjenkrog og ud, fordi bakterier og pus let sætter sig fast i øjenkrogen. Et andet godt råd er ikke at lade barnet dele håndklæde med andre, samt at skifte pudevår hver dag. Som forældre til børn med øjenbetændelse er det vigtigt at vaske hænderne grundigt.
-
Hvornår skal der medicinsk behandling til?
Øjenbetændelse skyldes ofte virus. I det tilfælde er det ofte tilstrækkeligt med mild og regelmæssig afrensning, og medicinsk behandling er sjældent påkrævet. Derimod skal øjenbetændelse, der skyldes bakterier, behandles med antibiotika i form af øjendråber og/ eller øjensalve. Sterile renseservietter til den daglige øjenlågshygiejne kan anvendes uanset om betændelsen skyldes bakterier eller virus. Nogle sterile renseservietter virker også på mikroorganismer som bakterier, virus og svamp.
-
Bør barnet komme i institution?
Øjenbetændelse associeret med forkølelse er ofte af mild karakter. Hvis øjnene kun er røde og lidt klistrede fra morgenstunden, men ikke i løbet af dagen, kræves primært en god øjen- og håndhygiejne. I så fald kan barnet sendes i institution. Naturligvis kun hvis barnet i øvrigt har det godt.
Hvis pusdannelsen er mere udtalt, øjet er rødt og hævet, og barnet oplever svien og brænden, tåreflåd og måske lysskyhed, er øjenbetændelsen af sværere karakter, og da anbefaler Sundhedsstyrelsen, at barnet holdes hjemme for at undgå smitte. Det giver god mening, fordi øjenbetændelsen i så fald vil kræve, at øjnene skal renses flere gange dagligt. Når den værste øjenbetændelse er ovre og øjnene ikke længere producerer pus, kan barnet atter vende tilbage til institutionen. Hvis symptomerne i øjnene skyldes allergi, skal barnet ikke holdes hjemme.
-
Hvornår skal man kontakte lægen?
Er barnet lysfølsomt, har stærkt pusflåd, påvirket almentilstand, oplever svære gener kun i det ene øje eller er der mistanke om skade på øjet, må barnet ikke komme i institution og man bør henvende sig til lægen. Det samme gælder, hvis øjenbetændelsen ikke er i bedring efter 3 dage eller ikke er gået over efter en uge.
Tip: Blephaclean – skånsom behandling af pusfyldte øjne hos voksne og børn fra 3 måneders alderen.
Sterile renseservietter til afrensning af øjenlåg og huden omkring øjnene. Dette er særligt vigtigt ved øjne med pus og andre øjengener. Sterile renseservietter fjerner skånsomt pus, sekret og skorper. Udover at rense, stimulerer sterile renseservietter også opheling, fugter med hyaluronsyre og beskytter uden at irritere øjne eller hud.