Køb for 450,00 kr. mere og få fri fragt.

Vitaminer til øjnene

Grøn stær, grå stær og AMD aldersrelateret makuladegeneration, også kaldet forkalkning, er de største årsager til svagtsynethed eller blindhed.

Grå stær kan behandles med en operation og i Danmark kan man i de fleste tilfælde få denne operation foretaget over sygesikringen. Derimod er der, for grøn stær og AMD, endnu ikke fundet en helbredende behandling. Derfor er det vigtigt, at man forsøger at bremse sygdomsforløbet når det opdages i tidlige stadier.

Vitaminer og mineraler

Udover traditionel medicinsk behandling med øjenpreparater, har læger, forskere og biokemikere fået meget mere fokus på, at vitaminer og mineraler kan være med til at mindske udviklingen af AMD, tørt øjensyndrom (DES), samt have en positiv effekt på f.eks. grøn stær patienter.

AMD

I dag har vi ikke nogen helbredende behandling til tør AMD aldersrelateret makuladegeneration, men internationale studier har vist at en speciel sammensætning af vitaminer og mineraler kan medvirke til reduktion af hastigheden på udviklingen af AMD (forkalkning).

Derfor anbefaler bl.a. Øjenforeningen Værn om synet og Dansk Oftalmologisk Selskab også brugen af vitaminer og mineraler til patienter med tør aldersrelateret makuladegeneration AMD (se links til disse nederst i artiklen).

Vitaminsammensætningingen består af følgende indholdstoffer:

lutein, zeaxanthin, C-vitamin, E-vitamin, zink, kobber, eicosapentansyre [EPA] og docosahexansyre.

Grøn stær

I en meta analyse hvor man kiggede på 627 studier omhandlende vitaminer og grønstær fandt man i konklusionen at et højt indtag af vitamin A og C havde en positiv og gavnlig effekt på grøn stær.

Tørre øjne og Omaga-3 fedtsyrer

Omega-3 fedtsyrer, især DHA, har vist sig at forbedre tørre øjne syndromet i randomiserede kliniske forsøg. 

Forebyg og brems sygdomsforløbet

Nethinden har brug for et du har et godt og sundt blodomløb. Det er derfor vigtigt at dyrke regelmæssig motion og undgå rygning. Rygning trækker nemlig blodkarrene sammen og stopper blodtilførslen i de fine små blodkar der findes i øjet.

Hos Prosyn kan du købe øjenvitaminer med et højt indhold af de vitaminer og mineraler der har en gavnlig effekt på øjnene. Tal evt. med din øjenlæge om dosering. Har du meget tørre øjne anbefaler vi dem med ekstra indhold af Omega-3.

Mere om sygdommen AMD og vitaminer

Læs anbefalingen om kosttilskud på Øjenforeningen Værn om Synet

Læs om AMD og kosttilskud hos Dansk Oftalmologisk Selskab

Læs mere om AMD hos Dansk Blindesamfund